Верифицирано

"Што не фрли некој бомба да ги истепа." "Хитлер врати се"

20:03 Jun 30 2019 Скопје

Опис
На ден 30.06.2019 година (Недела) забележан е говор на омраза поради сексуална ориентација и родов идентитет на Фејсбук објава од страна на медиумот "Радио Слободна Европа на Македонски". Медиумот на својата фан страна на Фејсбук има објавено видео од "Парадата на гордоста" и од "Маршот на гордоста" и над истото видео го има следниов опис: "Едните бараа еднаквост, а другите традиционални вредности" и "Денеска во Скопје се одржа првата Парада на гордоста, но истовремено се одржа и Марш на гордоста.". Говорот на омраза поради сексуална ориентација и родов идентитет се забележува во коментарите на оваа објава. Коментарите се оставени од страна на: Љупче Конев ("Hitler vrati se"); Peter Veselinov ("важно е дека тие не се репродуцираат ...нека си уживаат во нивниот свет ..."); Refik Hasani ("Tu tu tu Kolku pederi ima vo makedonija. Bolesnici da vi m.... m u gordosta. Kakva gordost vi e taa."); Narayan Medaris ("Hitler mu e majkata"); Nino Laki ("KAKOV EVROPSKI USPEH GI ISELIVME MLADITE RABOTNO SPOSOBNI NASOBRAVME PEDERI I LEZBEJKI"); Orce Stevanov ("Sto ne Frli nekoj Bomba da gi Istepa."); Nikola Kostadinoski ("ЃАОЛСКА ПАРАДА ЈАЗК ЈАЗК ГСПОД ДА ВЕ КАЗНИ"); Acka Etem ("STO NE GI UBIETE RAZLICNITE OD VAS NORMALNITE STO VRSITE PRELJUBI I PLAKJATE PROSTITUTKI.KOJ STE BRE VIE NASILNICI PROKLETI DA SE DA GI PLASITE I PRETITE POINAKVITE OD VAS.GOSPOD DA VE SOTRE").
Повеќе податоци
Кривични дела: Одобрување или оправдување на геноцид злосторства против човечноста или воени злосторства
Вие сте: Сведок

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0