Верифицирано

Дали е злочин ако се стрелаат комуњари?

17:00 Jul 28 2020 Скопје

Дали е злочин ако се стрелаат комуњари?
Опис
Нотиран е говор на омраза на твитер профилот Стефан Илиевски (@FohWyJUFBYxsahY), кој со својот твит шири говор на омраза врз основа на политичка припадност, велејќи: „Злочин ли е ако на пример се стрелаат комуњарите? Извршија велепредавство и тоа би било санкционирано со смртна казна па што мислите?“. На ова следат низа на коментари, каде исто така се шири говор на омраза и се повикува на насилство. На пр.: „Јас сум за ликвидација без судење“, „Класика си е класика, во тил по еден куршум и довидување.“ и сл.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Твитер

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0