Верифицирано

Само вакви букви низ западна Македонија

15:01 Apr 11 2022 Скопје

Само вакви букви низ западна Македонија
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Facebook. На објавена вест на медиумот @infomax.mk поврзана со испишаните воени симболи со буквата „Z“ во Битола, нотиран е говор на омраза во коментарите на тој пост, преку кој се оправдува и поттикнува воената агресија и геноцидот, се повикува на насилство и се шири говор на омраза кон претставници на меѓународни институции „Само вакви букви секаде во западна Македонија“, „секаде треба ваква“, „Конрад Аденауер еден од многуте лаборатории каде се врши лоботомирање...“, „УЧК не ви смета, православни симболи ви сметаат...“, и сл. се само дел од коментарите.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа,Одобрување или оправдување на геноцид злосторства против човечноста или воени злосторства

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0