Верифицирано

Малку е за таквата гордост

12:55 Jul 2 2022 Прилеп

Малку е за таквата гордост
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Facebook, поконкретно на фејсбук страната @Кamaj.net. На оваа страна објавена е вест за вооружениот напад во клуб во Осло, поради кој беше одложена овогодинешната парада на гордоста во Норвешка. Коментарите на ваквиот пост се исполнети со говор на омраза, оправдување на насилството и повици за насилство спрема лицата припадници на ЛГБТИ заедницата, како и неизбежни негативни коментари исполнети со навреди и подбивања со припадните за на оваа заедница. Дел од коментарите се следниве: „на што се гордеаат, треба да се срамат, и Господ не ги сака веќе“, „Браво, треба да се средат сите до последен...“, „ништо страшно, не беше бомба“, „Господ да ги сотре сите болни умови“, „и во Скопје ќе се спука...“, „педериштата се поистоветуваат со гордост“, „треба да има пукање, да се исчисти малку“, „малку е, треба сите да се потепаат...“ и тн.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0

Повеќе пријави

Градоначалник педер

23:08 Jan 10, 2020

Прилеп, 0 Kms

Добар комуњар само мртов комуњар

19:02 May 04, 2020

Прилеп, 0 Kms