Верифицирано

Оставка не е доволна, треба бесилка

15:03 Jul 14 2022 Скопје

Оставка не е доволна, треба бесилка
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Facebook, поконкретно на фејсубук страната на веб порталот Инфомакс.мк (@iNFOMAX.mk). Говор на омраза е поврзан со моменталните протести во Македонија, поврзани со Францускиот предлог за почеток на преговори со ЕУ. Говорот на омраза е мотивиран е објавена вест во кој се пренесува говор на еден од протестантите пред Собранието на РСМ, кој бара покрај оставките и кривична одговорност за претставниците на Владата и некои пратеници. на ваквиот пост испишани се низа на коментари исполнети со говор на омраза и повици за насилство, а дел од нив се следниве: „власта на бесилка“, „бесење на плоштад...“, „враќање на смртна казна и на смрт да се осудат“, „ортома за предавниците“, „запалете го Собранието сите да горат во пеколот“, „... се пријавувам за јавен егзекутор“, и слични коментари.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0