Верифицирано

„Претседател" на ЛГБТ заедницата

22:33 Jul 15 2022 Скопје

„Претседател" на ЛГБТ заедницата
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Facebook, поконкретно на фејсбук профилот на лицето Дејан Сламков (https://www.facebook.com/dejan.slamkov.10). Говорот на омараза е поврзан со друг пост објавен од друго лице, кој пак е поврзан со шарено исфарбаната слика во училиштето во село Стојково. Дејан на својот профил го има објавено постот во кој тој се обвинува за сторител на тоа „дело“ како „претседател на ЛГБТИ заедницата“ во Стојково. Дејан во својот статус се оградува од ваквите обвинувања, а коментарите кои следат на неговиот статус се исполнети со говор на омраза и закани за насилство. Дел од коментарите се следниве: „кој се ја гази оваа земја, воен рок за да нема вакви како вас...“, „Бате јас за тебе иам решение застани на водоводут да та поминум су 200km И да ги разрешме дилемте“, „тебе дете не ти се пишува арно...“ и сл.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0

Повеќе пријави

Градоначалник педер

23:08 Jan 10, 2020

Прилеп, 0 Kms

Добар комуњар само мртов комуњар

19:02 May 04, 2020

Прилеп, 0 Kms