Верифицирано

Грчко-бугарска предавничка

19:22 Jul 30 2022 Скопје

Грчко-бугарска предавничка
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Facebook, поконкретно на фејсбук страната на веб порталот @infomax.mk. Говорот на омраза е насочен кон професорката Катерина Колозова и истиот е предизвикан од пренесенат вест од инфомакс.мк за изменетите податоци за Колозова на Википедија. Коментарите на веста се исполнети со говор на омраза и повици за насилство, а дел од нив се следниве: „оскубана предавничка“, „изрод“, „шарена ку*ва“, „не е академик, туку дегенерик, жигосан предавник“, „најсатанско зло во Македонија“, „... треба да се избрика од Македонија“ и тн.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0