Верифицирано

Фејсбук објава за англиски навивач и говор на омраза во коментар. - Штип

19:03 Jul 13 2021 Штип

Фејсбук објава за англиски навивач и говор на омраза во коментар. - Штип Фејсбук објава за англиски навивач и говор на омраза во коментар. - Штип
Опис
На фејсбук медиумот „Shilo Magazine Шило Магазин“, е објавена вест во која се зборува за одреден фудбалски навивач кој истетовирал шампионски пехар со името на англиската репрезентација, пред да почне финалето на европското првенство, кое англија го изгуби па станува безцелна целата тетоважа и нејзиното значење. Во делот за коментари се забележува коментар со говор на омраза од локален, штипски жител кој ликува за незгодата која го снашла навивачот, но и користи говор на омраза насочен кон сите припадници на геј заедницата. Вербализацијата на говорот на омраза е претставена преку терминот „педер“.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0