Верифицирано

Говор на омраза кон обвинето лице

12:10 Apr 14 2022 Скопје

Говор на омраза кон обвинето лице
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Facebook. На официјалната фејсвук страница на порталот @Shilo Magazine, објавена е вест поврзана со убиството на хрватскиот ракометар Денис Тот, поконкретно поврзана со причината за убиството. Според порталот причината за тепачката бил „непристоен допир“ од страна на ракометарот кон обвинетата. На ваквиот пост испишани се низа на коментари, скоро сите исполнети со говор на омраза и повици за насилство кон обвинетата, со што се нарушува презумцијата на невиност и се осудува обвинетата. Дел од коментарите се следниве: „земја на трева и дрога, наследници на шарените каубојци“, „голема домаќинка, со тројца отишла на забава и што очекувала“, „отишла со двајца сама, само палање за вакви убици“, „како прв пат да и било да ја допираат, поштен убиец“, „баш чупе „домаќинка“ изгледа...“, „к*рва, ороспија,гнасна, дроља..“ и тн.
Повеќе податоци
Кривични дела: Ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0