Верифицирано

Посебен ќотек наместо посебен режим

13:37 Jul 2 2022 Скопје

Посебен ќотек наместо посебен режим
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Facebook, поконкретно на официјалната фејсбук страна на ТВ медиумот Сител (@sitelmk). На објавена вест во врска со сообраќајниот режим кој ќе биде вовевед во Скопје поради одржувањето на парадата на гордоста, испшани се скоро 300 коментари, скоро сите исполнети со говор на омраза, повици за насилство и навредни насочени кон припадниците на ЛГБТИ заедницата и сите други поддржувачи на парадата на гордоста. Дел од коментарите се следниве: „најголем срам на една држава...“, „сите комплет да ги испратите во Украина на бојно поле“, „улиците да се посипат со бензин и како врват да се пали...“, „сите во Дурмо турс и правец Украина“, „лудаци ненормални тие не знаат што е гордост“, „ќотек само за тие“, „Путине сега ти е шансата“, „дајте ми една личност од таму јас да и пресудам“, „посебен ќотек треба, а не посебен сообраќај“,„пренасочете ги на железничка пруга, еден да не остани“, и тн.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0

Повеќе пријави

Говор на омраза

13:27 Jun 03, 2014

Скопје, 0 Kms

ЛГБТИ - Хелсиншки

02:01 Jun 28, 2023

Скопје, 0 Kms

Парада низ Скопје

19:41 Jun 24, 2023

Скопје, 0 Kms

Почитичка основа говор на омраза

21:33 Feb 26, 2024

Скопје, 0 Kms