Верифицирано

Во овој свет ќе нема место за северни одроди

18:22 Jul 30 2022 Скопје

Во овој свет ќе нема место за северни одроди
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Twitter, поконкрентно на твитер профилот на премиерот Димитар Ковачевски. Говорот на омраза е изразен на еден од неговите твитови, поврзан со одлуката на ЕК за почеток на преговорите на РСМ со ЕУ. На овој твит се испишани голем број на коментари, скоро сите исполнети со говор на омраза, закани со насилство и тн. Дел од коментарите се следниве: „Сами си прославивте кумуњаро влашка шиптато бугарска будалаштина-затоа што знаевте декае добиевте свирежо, грмење НИКОГАШ СЕВЕРНА САМО МАКЕДОНИЈА, УМРИ ЌУРКА, СТЕБО СТЕВО ПИЧКАТИ МАТЕР...“, „ПАК ЌЕ ЧЕКАМЕ И ЌЕ УСПЕЕМЕ - А ВО ТОЈ СВЕТ ЌЕ НЕМА МЕСТО ЗА ВАС НО ЌЕ НЕМА НИ НА НЕБО НИ ПОД ЗЕМЈА...ЌЕ ЧЕКАМЕ НЕСЕ РАДУВАЈТЕ ПРЕД ВРЕМЕ...ЌЕ ЧЕКАМЕ“, „гнасни предавници“, „северни одроди“, „смрт за северна“ и така натаму, со што се шири говор на омраза врз основа на политичка припадност.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Твитер

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0

Повеќе пријави

Говор на омраза

13:27 Jun 03, 2014

Скопје, 0 Kms

ЛГБТИ - Хелсиншки

02:01 Jun 28, 2023

Скопје, 0 Kms

Парада низ Скопје

19:41 Jun 24, 2023

Скопје, 0 Kms

Почитичка основа говор на омраза

21:33 Feb 26, 2024

Скопје, 0 Kms