Верифицирано

Тука не сакаме такви изроди

10:56 Aug 12 2022 Скопје

Тука не сакаме такви изроди
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Facebook, поконкретно на фејсбук страната @mkzabava. Говор на омраза е насочен кон Бекир Асани, ЛГБТИ активист, кој минатата недела бил нападнат после одржана активност „Инфо штанд“ во Струмица. Бекир за нападот има напишано статус на фејсбук, во кој обвинува за „злосторство од омраза“ и се жали на бавната и недоволна реакцијата на надлежните органи. Порталот @mkzabava ја пренесуваа оваа вест и ја објавува на фејсбук, каде што како и по обичај, испишани се низа на коментари исполнети со говор на омраза и повици за насилство, како на пр.: „тука не сакаме вакви изроди, што не е јасно“, „и не треба да се чуствуваш безбедно, оди во Холандија или Грција, тука ПЕДЕРИ ЈОК“, „малце е за тебе, нареден пат уште повеќе“, „езерото Треска да се наполни со солна киселина и сите вакви да се фрлат таму...“, „требало да добиеш повеќе гмечење..“, „за такви нема место меѓу луѓето“ и тн.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0