Верифицирано

ТРАНС (НОН) СТОП

10:58 Jun 22 2022 Скопје

ТРАНС (НОН) СТОП
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Facebook, поконкретно на фејсбук профилот @gordana.godjo. Коалицјата За заштита на децата, како одоговр на месецот на гордоста го спроведува проектот „Одговор на радикалната родова идеологија и движење против семејството“ и во рамките на истиот објавува видеа (документартни филмови) во кои се зборува за родовата идеологија, разликата меѓу половите, улогата на политиката и штетата која таа ја прави врз децата. Овој пат видеото им било тргнато од социјалните медиуми поради косење со стандардите, што пак предизвиа гнев кај припадниците на повеќе фејсбук групи и следбеници на погоре наведениот профил, со што на нејзиниот објавен фејсбук пост, испишани се низа на негативни коментари, исполнети со говор на омраза и повици за насилство, како што се: „парада на срам и брука“, „зар ова да го трпиме, бензин полејте ги чкорчето има кој да го запали“ и сл.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0