Верифицирано

Две болни, издемонизирани лезбејки

11:23 Aug 25 2022 Скопје

Две болни, издемонизирани лезбејки
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Facebook. Поконкретно на фејсбук страната на веб порталот News1.mk (@news1.mk). Говорот на омраза е насочен кон инфлуенсерката Миа Костова и девојката со која таа е сликана, а истата слика е објавена на порталот во вид на вест со наслов: „Миа и Тијана не ја кријат врската, двете уживаат на одморот во Албанија“. На ваквата вест, следат огромен број на коментари исполнети со говор на омраза врз основа на сексуална ориентација и полов идентитет. Коментарите се следниве: „место да се претставуваат јавно, треба да одат на психијатар, не мора да гледам како се лигаваат две болни, издемонизирани...“, „дно дна“, „... и животните не прават вака“, „... дете со прељуба, сега лезбејка...“, „за овие дегени треба стрелање“, „грешка на природата“, „да беше Енвер Хоџа жив овакви го*на немаше да има на плажа“, „изроди едни.. не мора да се прокламирате и другите да го гледаат вашето одвратно болно однесување...“, „хомосексуалноста ја има само кај бикови и мајмуни, овие се на тоа ниво..“, “врска само меѓу маж и жена, се друго е забегано и ретардирано...“ и сл.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0

Повеќе пријави

Хулиганка

13:44 Jun 14, 2022

Скопје, 0 Kms

План „Б“ - БЕСИЛКА

16:09 Jul 21, 2022

Скопје, 0 Kms

Состав на прајдот

12:35 Jul 02, 2022

Скопје, 0 Kms