Верифицирано

Говор на омраза во вррска со емисијата „Моја сторија“ на Македонската радио телевизија

13:36 Apr 23 2021 Скопје

Говор на омраза во вррска со емисијата „Моја сторија“ на Македонската радио телевизија
Опис
На 20 април 2021 г. (вторник) организациите-членки ЛГБТИ Центар за поддршка LGBTI Support Center, Сигурна куќа/Safe House, ТрансФормА - Transforma, Субверзивен фронт / Subversive Front и Скопски квир центар беа гости во емисијата „Моја сторија“ на Македонската радио телевизија (МТВ), поддржана од Европска куќа (Europe House Skopje).
Од самото емитување на емисијата, темата, гостите, водителите, а и МТВ се мета на напади од јавноста, како и од многу медиуми кои ја осудуваат одлуката на МТВ да се прикажуваат вакви содржини на јавниот национален сервис.Емисијата имаше за цел да прикаже дека ЛГБТИ+ луѓето не бараат посебни права туку еднаков пристап до и уживање на уставно и законски загарантираните права за сите граѓани, како и да информира за нивните предизвици, проблеми и потреби.
Повеќе податоци

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0