Верифицирано

Геј клупа во Стојково

22:14 Jul 15 2022 Скопје

Геј клупа во Стојково
Опис
Нотиран е говор на омраза на социјалната мрежа @Facebook, поконкретно на Mercedes Alberto (https://www.facebook.com/mercedes.alberto.56). Истиот на својот профил споделува слика од клупа во училишен двор во село Стојково со натпис „Сликата е од клупа во ОУ Кирил и Методиј Стојаково ало МЗ Стојаково подхитно да се исфарба со Зелена као што доликува или Носете ја кај директорката и кметот дома.ДА НЕ БИДЕ НЕ Е КАЖАНО“. На ваквата слика и текст следат голем број на коментари исполенти со говор на омраза и повици и закани со насилство насочени кон лицето Дејан Сламков, кого според коментарите е наводен претседател на некаква ЛГБТИ заедница и тој е сторителот на ова „дело“. Коментарите се следниве: „ќе излези едно добро тепање, ми мириса на лошо“, „воа треба подитно на кол да се надене“, „во Стојково има 6 лејзбеки, 5 педери (со иницијали)“, „педерска клупа во Стојково?“ и сл.
Повеќе податоци
Кривични дела: Предизвикување омраза раздор или нетрпеливост врз национална расна верска и друга дискриминаторска основа

Место каде се случил говор на омраза

Медиум: Фејсбук

Незадолжителни податоци – Опис на сторителот


Веродостојност: UP DOWN 0